«Ақмола облысы білім басқармасының Атбасар ауданы бойынша білім бөлімі Атбасар қаласының №5 жалпы орта білім беретін мектебі» КММ
КГУ «Общеобразовательная школа №5 города Атбасар отдела образования по Атбасарскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

    

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Тыйым салынған өнімдердің тізімі

Бұйрықпен бекітілген
Денсаулық сақтау министрі
Қазақстан Республикасының
2021 жылғы 5 тамыздағы № ҚР ДСМ-76

 

                     7-тарау тыйым салынған өнімдердің тізімі.

119. Қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында тәрбие және білім беру объектілеріне жол берілмейді:

      1) дайындау және өткізу:

      йогурт, сүзбе, айран;

      толтырылған құймақ;

      Флот стиліндегі макарон;

      сельцев, форшмаков, желе, паштетов;

      кремі бар кондитерлік өнімдер;

      кондитерлік өнімдер мен кәмпиттер (шоколад, кәмпиттер, печенье) тұтынушылық қаптамада;

      жеміс сусындары, квас;

      қуырылған өнімдер;

      жұмсақ пісірілген жұмыртқа, глазурь жұмыртқалары;

      күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар; қаймақ пен майонез қосылған салаттар;

      окрошки;

      саңырауқұлақтар;

      өнеркәсіптік емес (үйде) тамақ өнімдерін дайындау;

      тез дайындалатын құрғақ тағам концентраттарына негізделген бірінші және екінші тағамдар;

      газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды суларды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (тоник) сусындарды, концентрацияланған диффузиялық шырындарды (оралған минералды және ауыз суларды қоспағанда);

      фаст-фуд: гамбургерлер, хот-догтар, чиптер, крекер, киришек;

      ыстық тұздықтар, кетчуптер, ыстық дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша) ;

      2) пайдалану:

      термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ;

      суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті;

      ауыл шаруашылығы жануарларының аурушаңдығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері;

      тілді, жүректі қоспағанда, өнімді жануарлар мен құстардың қосалқы өнімдері;

      өнімді жануарлардың еті және механикалық сүйектен жасалған құс еті;

      құс етінен коллаген бар шикізат;

      қайта мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстарды сою өнімдері;

      генетикалық түрлендірілген шикізат және (немесе) генетикалық түрлендірілген көздері бар шикізат;

      құрамында темірі бар дәрумендермен, жоғары және бірінші сұрыпты бидай ұнының минералдарымен байытылмаған (бекемделмеген) тұз.

      120. ЖОО-ны қоспағанда, білім беру объектілерінде тамақ өнімдерін өткізетін автоматтарды орнатуға жол берілмейді.

      121. Жаппай сауықтыру рәсімі ретінде оттегі коктейльдерін сатуға жол берілмейді.

      122. Күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты тұлға осы Санитариялық қағидаларға 9-қосымшаның 3-нысанына сәйкес тағамдар мен аспаздық бұйымдардың сапасын органолептикалық бағалау журналына жазбалар енгізе отырып, дайын тағамдардың сапасын органолептикалық бағалауды жүргізеді.

      Тамақтану сапасын мерзімді бағалауды бракераж комиссиясы жүргізеді, оның құрамы медицина қызметкерін, әкімшілікті, өндіріс меңгерушісін және ата-аналар комитетінің өкілін міндетті түрде қоса отырып, объект басшысының бұйрығымен айқындалады.

      123. Күн сайын аспазшы ас блогында нақты мәзірге сәйкес дайын өнімнің тәуліктік сынамаларын қалдырады. Сынамалар қақпағы бар таза (қайнатумен өңделген) шыны ыдысқа алынады (гарнирлер жеке ыдысқа алынады) іріктелген тәуліктік сынамалар+2, +6 градус температурада дайын тамақ өнімдерін сақтауға арналған арнайы тоңазытқыш жабдықта немесе тоңазытқыш жабдықтың арнайы бөлінген орнында кемінде 48 сағат сақталады. 48 сағат өткеннен кейін тәуліктік сынама тамақ қалдықтарына тасталады.

/public/files/2022/10/19/191022_145258_v210002389030-09-2022rus.pdf

Жаңартылған күні: 18.10.2022 09:08
Құрылған күні: 11.09.2024 11:58

Текст