Бүгін оқушылар "Тамақтану кәсіпорындарының маманы" мамандығымен танысты.
Бұл мамандықтың өкілдері еңбек нарығында сұранысқа ие. Оған аспаз, аспаз-кондитер, қоғамдық тамақтану технологы, бармен жатады. Балалар осы мамандықтар туралы фильм көрді, жұмыс үшін химияның қандай рөлі бар деген сұраққа жауап берді. Аспаздар өз тағамдарын қатаң рецепт бойынша дайындайды химикпен салыстыруға болады, химик сияқты ингредиенттерді өлшейді және араластырады. Осы кәсіпте қандай заттар қолданылады?
Оқушылар майлардың, ақуыздардың, эфирлердің, сахарозаның, глюкозаның, крахмалдың қасиеттерімен танысты. Олардың қоректік және химиялық қасиеттерін зерттеді.
"Глюкозаға сапалы реакциялар", "ақуыздарға түрлі-түсті реакциялар"бейнешолуын тамашалады.
Сабақтың практикалық бөлімінде үйде тағам содасынан, лимон қышқылынан және қанттан салқын сусындарды дайындауды үйренді.
Сондай-ақ, жидектер мен крахмалдан үй киселін дайындау рецепті жазды.
Сабақ қызықты, қызықты өтті, практикалық маңызы бар.
Савикова Е.Н., химия мұғалімі